Unge og seksualitet
Seksualundervisning i skolerne - hvad betyder det? Og hvad lærer de unge?
Jeg har seksualundervist på rigtig mange folkeskoler igennem de sidste 12 år. Det er så vigtigt, at de unge får en ærlig og sober undervisning indenfor de seksuelle emner. De får en stor del af deres viden via TV og internet, og der skal en modvægt til det, der ofte bliver præsenteret i medierne. De unge er yderst interesserede i at få en god viden og diskutere de forskellige emner.
Når eleverne får en rigtig god seksualundervisning, så passer de bedre på dem selv og deres krop. Der er intet, der tyder på, at de unge starter tidligere med at have sex, fordi de har fået seksualundervisning i skolen – tværtimod.
Eleverne har ret til en god seksualundervisning og skolerne er rigtig gode til at lave det på de forskellige klassetrin.
Sex og Samfund, som blandt andet er støttet af det offentlige, gør en kæmpe indsats for seksuel sundhed. De hjælper også folkeskolerne, så de kan lave en god seksualundervisning. På sex og samfunds hjemmeside kan man ligeledes læse om alle emner indenfor det seksuelle. www.sexogsamfund.dk
Det er vigtigt, at også forældrene tager de svære emner op med deres unge på en god, åben, fri og ligeværdig måde.
Har man først turdet prøve det, så finder man ud af, at det ikke er så svært. Her kan I, som Bydelsmødre, jo også komme ind og lave rådgivning til forældre og faktisk også til de unge. Det er vigtigt, at I holder jer orienteret i blandt andet seksualitet, prævention, abort og sexsygdomme.
Seksuelle overgreb
Mange bliver meget forskrækket over at høre og læse i TV og aviser om alle mulige forskellige seksuelle overgreb. Nogle overgreb begås oven i købet indenfor familien og mod små børn.
Der er ikke flere seksuelle overgreb hér i Danmark end andre steder i verden, men overgrebene bliver ikke holdt skjult. Vi taler om de overgreb og forsøger at lære af dem, så vi kan forebygge, at de sker igen.
Gynækologisk sygeplejerske og Seksualunderviser, Eva Damsgaard