Saleha

Bydelsmor i Sønderborg

"Jeg har altid holdt meget af at cykle. Da jeg var omkring 7 år kom Taleban til magten i Afghanistan og det blev forbudt for piger at cykle. Nu cykler jeg igen og har lige købt et barnesæde til cyklen. Det er en fantastisk frihed og betyder meget for mig som kvinde. Det er en frihed, som jeg ønsker, at alle kvinder som kommer til Danmark skal opleve.

Jeg hedder Saleha og kommer fra Sønderborg, hvor jeg bor med min familie. Jeg har været Bydelsmor i halvandet år. At være Bydelsmor gør mig glad. Min hverdag er meningsfyld, når jeg kan hjælpe. Jeg prøver at hjælpe kvinder, der føler sig alene, til et bedre liv i Danmark. Det har givet mig selvtillid at hjælpe andre og jeg tror mere på mig selv. Jeg er blevet stærk. De kvinder jeg møder, skal også lære at tro på sig selv.

Jeg ved, hvordan det er at være ny i Danmark. For mig var det en befriende oplevelse at komme hertil. Jeg er flygtning fra Afghanistan og kom til Danmark med min familie i 1999 og, vi havde ingen fornemmelse af, hvad det var for et samfund, vi var kommet til. Men mit liv startede, da jeg kom til Danmark, det er helt sikkert. Vi kunne ligesom trække vejret igen. Men jeg syntes, det var svært at skulle starte helt forfra. Det gik op for mig, at hvis jeg skulle begynde et nyt liv og en ny tilværelse her, var det nødvendigt med en helt frisk start. Puha det var en udfordring! Jeg ville lære dansk og have et arbejde, så jeg henvendte mig til en socialrådgiver. Man lærer jo ikke dansk på en sprogskole. Og hvis man skal lære noget om kulturen, skal man kende danskere. Jeg fik arbejde på en fiskefabrik, hvor jeg lavede fiskefileter. Det var hårdt arbejde at stå ved et samlebånd og jeg bestemte mig for at uddanne mig til social- og sundhedsassistent. Nu arbejder jeg på et plejehjem i Sønderborg.

Jeg synes, det er vigtigt at hjælpe og være noget for andre. Og nu hjælper jeg kvinder, som står i den samme situation som mig, da jeg kom til Danmark. Det var en af grundene til, at jeg blev Bydelsmor. Selvom det at være Bydelsmor handler meget om at hjælpe andre, har det også hjulpet mig. Jeg har udviklet mig meget igennem mit arbejde som Bydelsmor. Da jeg blev Bydelsmor fik jeg et helt nyt netværk og ny viden om sundhed, opdragelse og kulturforskelle. Den nye viden har givet mig nogle helt nye muligheder for at være borger i samfundet og mor derhjemme. Jeg ved fx, hvordan jeg bedre kan hjælpe mine børn med skolen og jeg forstår bedre den danske kultur. Jeg vil gerne give den viden videre! Jeg bliver glad, når jeg tænker på, hvad der er sket, efter jeg blev Bydelsmor".