Et indblik i hverdagens integration gennem erfaringsdeling, dialog og kreativitet
Bydelsmødre ledte dialogen 8. maj på Statens Museum for Kunst til Women Deliver kick-off
Mange mennesker trodsede det varme sommervejr på Mors Dag og mødte op på Statens Museum for Kunst for at overvære kick-off’et til Women Deliver konferencen i København. Bydelsmødre fra hele Danmark var værter for dagens arrangement om ”hverdagens integration”. En mangfoldig blanding af Bydelsmødre, samarbejdspartnere og SMK-gæster prydede den store sal på SMK og deltog i et arrangement, hvor der på flere måder var højt til loftet.
Mange forskellige mennesker var mødt op for at få indblik i hverdagens integration. Et tema som var dedikeret til de personlige og lokale fortællinger. Personlige erfaringer med de udfordringer og dilemmaer, som er forbundet med at starte forfra som voksen i et nyt land uden sprog, netværk, venner og familie og uden viden om det samfund og system man er blevet en del af. Fire modige Bydelsmødre lagde ud med at give de over 150 lyttende gæster et indblik i forskellige udfordringer og dilemmaer de selv har stået i. Derefter supplerede Bydelsmødre Bouchra Chakiri fra Bispebjerg og Tiahes Thiaharaja fra Holstebro samt seniorforsker ved SFI, Anika Liversage. Sammen gav de hver deres bud på på hvilke muligheder og lokale løsninger, der findes på de udfordrende livssituationer, som mange kvinder og familier står i, når de skal finde fodfæste i et nyt land.
Herefter kastede folk sig ud i dagens dialogiske indslag. I en samtalesalon og i et kunstværksted havde deltagerne mulighed for at arbejde med fællesskab. Ved hjælp af en samtalemenu kastede gæsterne sig ud i diskussioner, som engagerede bordværter faciliterede. Med udgangspunkt i forskellige spørgsmål, som alle pegede på ”fællesskab”, udfoldede der sig livlige dialoger blandt de veloplagte gæster.
I kunstværkstedet tog dialogerne om fællesskab udgangspunkt i simple materialer af papir og tape, som efterhånden blev til skulpturer; alt fra brudebuketter til Bydelsmødrenes logo. Der blev snakket og grinet højlydt over de kreative udfoldelser. Til slut samledes alle deltagere i fælles karavane med værkerne højt hævet og med kurs mod amfi-scenen, hvor alle skulpturerne blev samlet i ét stort fællesværk.
Deltagerne fra samtalesalonerne stødte til og gav deres bidrag i form af keywords fra deres dialoger. Ord som ”Anerkendelse”, ”respekt”, ”smil” og ”mød mennesket fremfor kulturen” var nogle af de statements, som blev koblet til værket.
Latter og samtaler fyldte amfi-scenen, mens folk beundrede det fælles værk, før dagens arrangement blev afrundet med en live mini-koncert med den danske R&B-kunstner ANYA, der med sin smukke stemme klædte akustikken i SMK, mens det fælles værk udgjorde baggrunden for koncerten.