Landsmødet 2019

Årets højdepunkt er helt klart landsmødet den sidste søndag i oktober. Hvert år glæder vi os til i fællesskab med næsten 300 Bydelsmødre at drøfte vigtige emner og fejre vores fællesskab.

Landsmødet i år blev en meget rørende oplevelse – ikke mindst pga. af hende her:



Rahma, Bydelsmor i København, som generøst delte sin historie om at være ny mor i Danmark. Men mere om det senere.

Mødet blev åbnet af Tiahes, forkvinde for Styregruppen, som sørgede for at hylde alle Bydelsmødre i Danmark.

Temaet i år var dels værdigrundlaget for Bydelsmødre, dels kvindeliv – ny mor i Danmark. I år blev vores nye værdi ANSVAR introduceret. Derudover havde ASAP, et kommunikationsbureau, udarbejdet et nyt grafisk udtryk af alle vores værdier. Et grafisk arbejde som blev givet som en donation til os.



Der blev arbejdet intenst med vores 6 værdier og workshoppen afsluttedes med, at alle fremmødte Bydelsmødre underskrev værdierne på et kæmpe banner og Thit præmierede den gruppe, som havde formået at formidle en udvalgt værdi på en smuk, original og inspirerende måde.



Efter frokost rettedes fokus på Kvindeliv – ny mor i Danmark. Bydelsmødre fra Albertslund og Høje Taastrup har samarbejdet med Mamaact.

I dette samarbejde har vi lavet en film til efteruddannelse af jordemødre, så de bliver bedre til at møde gravide med etnisk minoritetsbaggrund. Denne film viste vi på landsmødet. Rahma – stjernen i filmen, fortæller om sine tanker, bekymringer og om det som er svært, når man skal være mor i et land, man ikke kender. Og i slutningen af filmen giver hun gode råd til jordemødrene. Rahma var meget nervøs forud for fremvisningen, men filmen blev varmt modtaget af alle. Mange sad med en klump i halsen og en tåre i øjenkrogen. Igen blev vi bekræftet i, at det at dele sin historie og at bryde tabuer, står helt centralt i vores organisation. Alt for mange kvinder har alt for længe gået alene med tanker, bekymringer og oplevelser. Og når vi sammen lytter og bryder tabuer, så batter det noget. At dele sin historie, at blive genkendt i og af de andre og derefter hyldet for sit mod for at stå frem, det er så betydningsfuldt.

På landsmødet fremlagde Sarah Fredsted Villadsen og Helle Johnsen fra Mamaact deres forskningsresultater, som peger på 4 årsager til at kvinder med minoritetsbaggrund er i højere risiko for komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel:

  • Dårlig forståelse og kommunikation mellem gravide og jordemødre
  • Dårlig kropsbevidsthed
  • Manglende tid til at være opmærksom på kroppens tegn
  • Tabuet omkring graviditet og krop

Efter oplæg og film arbejdede vi med udfordringerne – hvordan kan vi som Bydelsmødre være med til at løse dem. Susanne Bruggisser, psykolog og mindfullness træner øvede lytteteknik – det vigtigste redskab i en samtale om svære emner og så skete der noget vildt. Hun satte en mindfullness øvelse i gang. En dybt koncentreret sal sad musestille i 20 minutter og fulgte hendes guidede tur gennem kroppen, fra fødderne i gulvet til toppen af hovedet. Det blev en magisk, nærmest spirituel stemning, når en fuld sal bliver helt stille.

Landsmødet er også en fejring og en fest. Vi havde prisoverrækkelser. Albertslund vandt for flest indsamlede samtaleskemaer og Gellerup vandt ”Årets Bedrift” for deres kæmpe indsats op til folketingsvalget. Vi havde fællessang med Sangenes Hus og vi afsluttede traditionen tro med dans.