Shazias gode råd

Shazia Mughal giver fem råd til andre forældre, der lever i Danmark, men som er født og vokset op i et andet land.

Gennem to portrætartikler har vi skildret Shazia Mughal og hendes personlige erfaringer med den svære balance mellem god opdragelse og social kontrol. Hun har samlet en række gode råd til andre forældre: 

  1. Lær kulturen og sproget at kende hurtigst muligt

Vi skal hurtigst muligt lære kulturen at kende og sproget. Mange gange er det sådan, at børnene er ude og forældrene er hjemme, og det er et problem, for de ved ikke hvad børnene gør, og børnene ved godt, at deres forældre ikke ved det. Så vi skal tage del i de aktiviteter, som vores børn deltager i, så vi er på samme niveau og snakker om de samme ting.

  1. Giv børnene tid og lyt til dem

Det er så vigtigt, at forældre lytter til deres børn. Hos os har vi altid givet børnene lov til at snakke med os. Vi blev enige om, at vi skulle lytte til, hvad deres mening var. På den måde har jeg fået meget hjælp fra mine børn, for de kender lokalområdet eller samfundet bedre end os, og har dermed kunnet forklare os mange ting.

  1. Lad dem begå deres egne fejl

Jeg forstår nu, hvor vigtigt det er at kende mine børns ønsker og behov. Og børn er forskellige. De har forskellige behov og ønsker, og de er opvokset i en anden kultur. Man må ikke presse dem til noget. Det er et liv, vi bestemmer over, og det skal vi ikke – selvom vi er forældre, og det er vores barn. Det er ikke nemt, for nogle gange er man som forælder sikker på, at de vælger forkert og tager fejl. Det er bedre at fortælle dem, hvad man selv synes, der er rigtigt og forkert, og forskellen ligger i om man vejleder eller bestemmer.

  1. Pluk fra begge kulturer

Der er ingen gode eller dårlige kulturer. Der er gode og dårlige ting ved alle kulturer, så man må plukke lidt, så det passer med hvem man er. Vi har vores egen rygsæk med fra vores eget land med følelser af tryghed, omsorg, tillid og kærlighed for vores egen kultur, og som vi er meget meget glad for og trygge ved. Og vi synes, at det er den bedste rygsæk. Men vi glemmer, at vores børn er født og opvokset i en anden kultur, så de har også nogle andre ting, som de samler i deres rygsæk. Vi skal huske at bruge begge rygsækker.

  1. Bliv ved med at spørge

Jeg har altid snakket meget med danske naboer, og jeg har været aktiv i lokalområdet fra starten af, så jeg havde et netværk. Jeg snakkede om børnehave, uddannelse, tandpleje osv. Jeg spurgte og spurgte og spurgte. Alle sammen. Hvorfor dit og hvorfor dat? Når jeg ikke kunne få svar fra mine børn, så spurgte jeg andre. Naboer, skolelærere, i vaskeriet osv. Det har været en stor hjælp.