Hjertevarm Mad - fra hele verden

- et samarbejde der går op i en højere enhed

Af Zareen Afzal og Maja Langhorn

Vi er meget stolte over, at kogebogen ”Hjertevarm Mad – fra hele verden” bliver udgivet d. 21. april 2017.

I kogebogen er der 50 hjertesunde opskrifter fra det danske og de største minoritetskøkkener i Danmark. Bogen er den første af frugterne af et samarbejde mellem Bydelsmødre, Journalist Rushy Rashid og Hjerteforeningen støttet af Trygfonden.

Motivationen bag projektet er, at ikke vestlige indvandrere og flygtninge oftere får iskæmiske hjertesygdomme, og at der mangler viden og opskrifter på hjertesund mad, som tager udgangspunkt i de etniske minoritetskøkkener og ikke kun det traditionelle danske køkken. Fx var det opskrifter på traditionel dansk mad, som Rushy Rashids pakistanske far fik med hjem fra lægen, da han skulle omlægge sin mad som hjertepatient. Papirerne røg direkte i papirkurven, da madvaner er meget svære at ændre.

Projektet har 3 dele

1. Bydelsmødre fra hele Danmark har indsamlet hverdagsopskrifter fra de største minoritets-køkkener og fortalt små historier om, hvorfor lige den opskrift er vigtig. Hjerteforeningen har tilrettet opskrifter efter 10 hjertesunde principper og det hele er samlet i kogebogen Hjertevarm Mad – fra hele verden.

2. Der bliver lavet 5 instruktørkurser for Bydelsmødre i at lave hjertesund mad og kunne undervise andre i det.

3. Hver Bydelsmor-instruktør laver 1-2 madlavningsaftener for kvinder i lokalsamfundet i hjertesund mad evt. på deres modersmål til beboere i området, som ellers ikke har adgang til denne viden.

På denne måde sikrer vi, at de opskrifter, som er i kogebogen er retter, som bliver lavet i hjemmene og derfor kan bruges direkte til forebyggelse og til omlægning af kost for dem, som har fået hjerteproblemer. Vi sikrer også, at opskrifterne og de hjertesunde principper ikke kun kommer til at stå i en fin kogebog men også bliver konkret formidlet til borgere rundt om i landet, som ellers ville have svært ved at få denne viden.

Projektet er et samarbejde, der går op i en højere enhed, fordi hver samarbejdspartner bidrager med en uundværlig faglighed: Bydelsmødre har et netværk af kvinder, som bidrager med opskrifter fra ”hele verden” samt deltagere til instruktørkurserne. Rushy Rashid er initiativtager og har et netværk, der kan hjælpe til et stort kendskab til projektet og Hjerteforeningen bidrager med diætisters viden om hjertesunde principper, ændring af opskrifter og maddesign.

Man vil kunne købe kogebogen hos Hjerteforeningen og Bydelsmødre efter udgivelsen, og overskuddet vil gå til flere instruktørkurser til Bydelsmødre rundt om i landet – Den perfekte gaveidé.