Fælles hyldest til gode opskrifter fra hele verden

I foråret udkom vores kogebog, her i efteråret ruller madkurser ud over hele landet.

Af Kasper Nygaard Jensen

Vi ser tilbage på den festlige dag, da kogebogen blev udgivet og vi holdt reception og sammen fejrede de lækre opskrifter i den smukke bog.

Det var fredag den 21. april 2017. Klokken var 16 på Verdenskulturcentret ved Sankt Hans Torv på Nørrebro. Bydelsmødre med deres familier og mange andre, begyndte at fylde det store lokale med glade og forventningsfulde stemmer. Forventningsfulde fordi der nu ikke var lang tid til at den omtalte kogebog Hjertevarm mad – fra hele verden blev præsenteret for offentligheden for første gang, og fordi mange af de tilstedeværende Bydelsmødre har været med til at udvælge og sammensætte de i alt 50 hjertesunde opskrifter fra de største minoritetskøkkener i Danmark.

Rundt omkring på bordene stod der yderst velsmagende mad og snacks bestående bl.a. af somaliske Samosa, arabiske brødchips og fladbrød og grønsagsstænger med forskellige dips til fra det lokale spiseri ”Send flere krydderi”.

Klokken halv fem trådte forfatter og journalist Rushy Rashid frem på scenen og holdt den indledende præsentation af projektet og overgav efterfølgende ordet til Maja Langhorn fra Bydelsmødrenes Landssekretariat, der gav en mere detaljeret beskrivelse af projektets op- og nedture i det forgangne år og som desuden roste Bydelsmødrene for deres store indsats i forbindelse med kogebogen. Morten Ørsted-Rasmussen fra Hjerteforeningen og Laura Munck fra Trygfonden, der begge har taget del i projektet, var også en tur på scenen og ønskede alle tillykke med det flotte resultat.

Den sidste på talerstolen var Laila Haidara, Bydelsmor i Nordvest, København. Hun delte en personlig fortælling, om hvordan hun og hendes familie selv har mærket konsekvenserne af usunde spisevaner og hjerteproblemer og gav på den måde en passende opsummering af hele projektets formål og eksistensberettigelse. Til sidst var det en fornøjelse at se et samlet hold ekstatiske Bydelsmødre få overrakt et personligt eksemplar af kogebogen af Laura Munck fra Trygfonden.

Efter talerne forvandledes den fyldte sal i Verdenskulturcentret til et sandt virvar af mennesker og høje røster. Det lille bord med bogsalg blev pludselig det mest populære bord i rummet, og derfra strømmede folk ud for at finde dagens ”rockstjerner”, nemlig de Bydelsmødre der optræder med opskrifter i bogen. Lykønskninger og autografer fløj til alle sider, og mange tuscher måtte lade livet i takt med, at boglageret mindskedes. Stemningen var høj og der herskede et lettere kaos, men det var et positivt kaos og der sås smil og hørtes grin alle vegne.

Ved halv seks-tiden begyndte mængden af mennesker så småt at tynde ud. De sidste autografer blev skrevet, og personalet på Verdenskulturcentret begyndte at gøre klar til næste indryk. Det var fredag, folk var gået på weekend og skulle videre i programmet. Reception var slut, men kogebogen lever videre og madkurser breder sig nu over hele landet.

Velbekomme