Verdensmål og Småbørnsløft blev skudt i gang i stærkt selskab med Bydelsmødre fra de første 10 år

Landsmødet 2018 i Landsorganisationen Bydelsmødre bød på en dag i Verdensmålenes tegn. Det var et landsmøde med næsten 300 kvinder, et 10-års jubilæum, fokus på børns første 1000 dage, utallige klapsalver og rige mængder pink og guld.

Af Pernille Rosengaard Christensen

Da dørene blev slået op til årets landsmøde for landets Bydelsmødre, var det til et konferencelokale klædt i guldlametta og pink balloner. Som frivillig hjælper på dagen stod jeg klar med de andre i vores pink t-shirt – i dagens anledning selvfølgelig med guldtryk på. Mens lokalet langsomt blev fyldt op, var der midt i bordlogistikken også tid til både at nå gruppefotografering og mobildokumentation. Rummet emmede af både gensynsglæde og førstegangsspænding inden programmet blev skudt i gang af den altid seje Rikke Skovfoged som konferencier. En vaskeægte damefødselsdag var i gang.

  

Under overskriften ”Det er dit ansvar” gjorde chef, Mai-Britt Haugaard Jeppesen, det klart i sin velkomsttale, at Bydelsmødre tager et stort ansvar på sig både lokalt og nationalt. Med en tydeliggørelse af, at Bydelsmødre er en del af løsningen, fordi vi bygger bro mellem udsatte familier og fagprofessionelle forklarede Mai-Britt, at vi i år tager ansvar på en ny måde ved at sætte fokus på FN’s 17 Verdensmål og ved at samarbejde med Egmont Fonden om initiativet ”Småbørnsløftet”. Målet med dagen var klart: ”Jeg glæder mig til, at vi til sidst på dagen står med en masse bud på løsninger”.

 

Et rum fyldt med styrke

Dagens første oplægsholder var jurist og debattør, Natasha Al-Hariri, der meget rørt sendte den varmeste kærlighedserklæring ud i salen: ”Jeg ville ønske, jeg kunne have haft min mor med, for hun skal opleve al den styrke, der er i det her rum, og hun skal se alle jer kvinder, der har overkommet så meget”. Med et tydeligt budskab om, at have sin mor som sit helt store forbillede, var et stort bifald helt på sin plads. Da Natasha yderligere kunne fortælle, at hun nævner Bydelsmødre alle vegne, hun kommer, og at hendes mor også er skrevet op til at blive Bydelsmor, jublede og klappede alle kvinderne i salen endnu en gang.

 

Mit absolut yndlings tidspunkt på dagen var, da tre seje Bydelsmødre fortalte deres personlige historie om at være ny mor i Danmark. Ilham Khalif fra Gellerup lagde ud med en fortælling om, hvor svært det er at få barn i et land, hvor man skal lære alt andet samtidigt. For Ilham havde det været særligt grænseoverskridende at aflevere sit barn i dagpleje til en fremmed kvinde, hun ikke kunne tale med og forstå.

På videooptagelse så vi Zehra Arik fra Høje Taastrup, der fortalte om sine udfordringer med amning, hvor hun ikke fik den ro, som kunne være kommet med vejledning fra en sundhedsplejerske. Afsluttende fortalte Sana Waheed fra Amager om barriererne for at sende sine børn i vuggestue i stedet for at passe dem selv hjemme, men også om hvor stor en betydning dét at komme i vuggestue fik for sit yngste barns sociale og sproglige kompetencer.

De første 1000 dage og de første 10 år

Alt i alt kredsede dagens indhold sig omkring vigtigheden af børns første 1000 dage, svarende til de første tre år. Budskabet blev præsenteret af Henriette Christiansen fra Egmont Fonden, som engageret fortalte om Småbørnsløftet, som Bydelsmødre har tilsluttet sig. Vi har med vores relationsarbejde ude i bydelene nemlig muligheden for at sætte tidligt ind for at opspore udsatte børn.

Den efterfølgende workshop handlede om netop at finde løsninger til hvordan, og da mikrofonen gik rundt, præsenterede bordgrupperne ideer om alt fra barselsgrupper, afholde møder i vuggestuer eller på skoler for at skabe synlighed til at udvikle mere sprogmateriale og at arbejde på at afmystificere sundhedsplejerske, vuggestuer mm.

 

 

Og ingen fødselsdag uden fødselsdagstale. Mai-Britt Haugaard Jeppesen rundede dagen af med at hylde de Bydelsmødre, der som de første blev uddannet for 10 år siden, og hvoraf nogle stadig er frivillige. Med at kraftfuldt udsagn om, at ”kraften til forandring findes i kvinderne selv”, blev dagen lukket ned med konfettirør i guld og afslutningsdans til verdensmusikken fra højtalerne.

Tak for endnu et fantastisk landsmøde! Tillykke til de fire nyvalgte styregruppemedlemmer, tillykke med 10-års jubilæet til de allerførste Bydelsmødre, og tillykke til os alle med, at vi har Bydelsmødre! Vi ses igen næste år :)